Първа среща на Г-7 за Джо Байдън, откакто демократът пое поста в Белия дом, а в центъра на виртуалните разговори между лидерите на седемте най-големи икономики тази вечер са споделянето на ваксини, отварянето на икономиката и противопоставянето на Китай.

Американският президент цели да изпрати послание за повторно ангажиране на Вашингтон със света след 4 години на политика под мотото „Америка на първо място“.

Очаква се Байдън да обещае 4 милиарда долара за програмата COVAX на Световната здравна организация, която цели да направи възможна ваксинацията в по-бедните страни по света.

Франция: Да помогнем на Африка!

Преди днешната среща френският президент Еманюел Макрон призова богатите държави да изпратят 3 до 5% от наличните си дози ваксини на африканския континент.

„В противен случай, ще последва невиждано засилване на неравенството по света“, казва Макрон в интервю за „Файненшъл таймс“.

По думите му това разделение е политически неустойчиво, тъй като позволява разгарянето на война за влияние чрез ваксини.

Лондон иска глобален здравен договор

Британският премиер Борис Джонсън вече обеща да дари излишните на страната му дози на развиващите се страни. Тази вечер Лондон ще предложи засилено международно сътрудничество, което да направи възможна разработката на нови ваксини само за 100 дни.

Другата му идея е за глобален здравен договор, който да позволи повече прозрачност за справяне с бъдещи пандемии.

Преди началото на срещата на Г-7 Байдън ще се включи виртуално и в Мюнхенската конференция по сигурността, определяна като „Давос на отбраната“.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел обеща на новия американски президент по-голямо ангажиране на Берлин във външната политика.