Щатът Тексас възстановява постепенно достъпа до електричество и питейна вода, след като безпрецедентната студена вълна, предаде Франс прес. Близо 53 000 потребители са все още без електричество.

Снимка: Reuters

Според американски медии климатичните проблеми през тази седмица са отнели живота на най-малко 40 души в САЩ. Американският президент Джо Байдън обяви за бедстващи 77 от най-тежко засегнатите окръзи. 

Вчера температурите в Тексас започнаха да се покачват, като термометрите в Хюстън и Остин показаха температури от около 15 градуса. 

Снимка: Reuters

В много градове е задължително водата да се преварява преди консумация. Силвестър Търнър, кмет на Хюстън, четвъртият по големина град в САЩ, заяви, че преваряването на водата може да продължи до понеделник.

Младата членка на Конгреса - Александрия Окасио-Кортес (ОК), която събра 3,2 милиона долара за пострадалите от студената вълна, посети вчера Хюстън. "Искаме да ви покажем, че Ню Йорк е с вас, че цялата страна е с вас", заяви тя, след като участва в раздаването на храна.