Правителството на Иран твърди, че учени в страната са разработили анти-вирусна програма, способна да засече и неутрализира новооткрития вирус „Пламък”, съобщава АФП, позовавайки се на изявление на иранското министерството на телекомуникациите.

Иран бе сред страните, засегнати от кибер-атаки, извършени с помощта на „Пламък”, припомня агенцията.

„Програми, способни да засичат и отстраняват този вирус са разработени и от днес ще бъдат свободно достъпни до всички организации, на които са необходими,” заявиха представители на „Махер”, компютърният екип, отговорен за спешната разработка на анти-вирусен софтуеър в Иран.

В изявлението на „Махер” се казва още, че „Пламък” не може да бъде засечен от нито една от 43-те най-популярни анти-вирусни програми заради сложността на компютърния код на вируса. „Махер” подозира, че той е разработен от правителствена организация, а не от случайна група хакери.

Говорителят на министерството на външните работи на Иран Рамин Мехманпараст намекна, че е вероятно Израел да стои зад кибер-атаките срещу Иран, по повод днешните коментари на израелския вицепремиер Моше Ялон, че използването на компютърни вируси срещу режима в Техеран е „оправдано”.

„Използването на вируси и кибер-атаки в опит за саботаж на други държави е традиция за определени нелегитимни режими. Надяваме се този вирус да бъде отстранен бързо и никой да не е наранен,” коментира Рамин Мехманпараст.