Експерти по сигурността в САЩ откриха непознат досега и особено опасен компютърен вирус, наречен „Пламък”. С него са били заразени незабелязано хиляди компютри на големи компании и частни лица в Близкия изток.

Според експерти на „Касперски Лабс”, най-голямата руска компания, специализирана в разработката на антивирусни програми, "Пламък" е най-сложният зловреден софтуер, познат на човечеството и отстраняването му ще се окаже тежка задача.

Резултатите от проучването на компанията бяха оповестени в Бостън. Създателят на вируса е неизвестен и вероятно името му ще остане в тайна.

Ако анализите на „Касперски Лабс” се окажат правилни, „Пламък” ще бъде най-опасното кибер оръжие в историята на света, изпреварвайки по възможности познатите досега глобални вируси като „Стъкснет” и „Дуку”.

Първият беше насочен срещу иранската ядрена програма през 2010 г. и успя да й нанесе тежки щети, като извади от сроя цели инфраструктурни вериги, а вторият беше специално създаден за инфилтриране на мрежи и кражба на информация. 

"Пламък" има потенциала да копира пароли, да прави моментни снимки на екрана на потребителя, да записва разговори, водени в близост до компютъра и да засича клавиатурата, твърдят експертите от "Касперски Лабс".