2016 г. може да се окаже най-топлата, откакто има климатичните измервания, прогнозира Световната метеорологична организация.

„Предварителните данни показват, че през 2016 г. глобалните температури са били приблизително с 1,2 градуса Целзий по-високи от прединдустриалните”,  констатира тя.

От януари до септември 2016 г. температурата е била с 0,88 градуса по-висока от средната за периода 1961 г. – 1990 г. (14 градуса Целзий), които са послужили за основа. През първите месеци на тази година е имало рязък температурен скок заради мощното природно явление „Ел Ниньо”, а топлият октомври даде на специалистите основания за прогнози, че в края на 12-те месеца ще бъде установен нов рекорд.

Това ще означава, че 16 от 17-те най-топли години в историята на наблюденията са през сегашния век. Другата е 1998 г.

„В някои райони на руска Арктика температурите на въздуха бяха с 6-7 градуса Целзий по-високи от средните дългосрочни стойности. Температурите в много други арктически и субарктически региони в Русия, Аляска и северозападна Канада са били с три градуса над средното”, заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас.

Той обърна внимание и на все по-голямата честота и тежки последствия от екстремните природни явления. „Топлите вълни и наводненията, които по-рано се случваха само веднъж в живота на дадено поколение, вече са по-чести”, посочи той.