Десет дни преди католиците по света да празнуват Възкресение, шоколадова фабрика в Ню Йорк пусна на пазара сладки с отличителни послания.

Великден е третият най-натоварен празник в годината за Жак Торес, изпълнителен директор на производителя на шоколад със същото име.

25-те служители във фабриката му в Бруклин, Ню Йорк, започват да оформят и украсяват шоколадови яйца, зайци и петли много преди Великден.

"Малко ми е трудно да ви кажа преди Великден колко ще произведем, но предполагам по предни години, около 4 тона, 4 тона или четири пъти по 2200 килограма. Около 5000 килограма шоколад. Със сигурност ще произведем толкова за Великден", казва Жак пред Ройтерс.

За да изработят двуизмерните съобщения върху лакомствата, сладкарите ги отпечатват с оцветител за храна върху квадратчета или кръгли плочки от бял шоколад. Най-големите им поръчки идват от фирми.

"Една от новите моди е персонализирането на сладките. Клиентите все повече харесват продукти, които са направени специално за тях. Със сигурност ще имаме клиенти, които ще искат нещо за семействата си с надпис "Честит рожден ден", "Честит празник", "Честит Великден". Някои искат още по-персонализирани сладки – фирми искат надпис с логото на компанията им. За целта, имаме два варианта. Можем да направим калъп, което е малко по-трудно, или да отпечатаме надписите върху бели шоколадови бонбони с боя за храна", разказва Жак.

Интересът към сладките лакомства не спада, въпреки драстичния скок на цените на какаото, които от началото на годината са се повишили близо два пъти.

"Цените на какаото са адски високи! Това е страшно притеснително. Ние сме по-малко засегнати, защото не използваме същото какао, което използват другите компании. Нашето какао е много по-висок клас", обяснява още Жак.