Властите в Нова Зеландия глобиха мъж с $50 000 за проява на шокиращо и глупаво отношение, след като беше заснет да скача от лодка в опит да се "приземи" върху гърба на косатка, докато е с малкото си.

Министерството на опазването на околната среда в Нова Зеландия наказва мъжа, въпреки че видеото е от февруари 2024 г. Местните власти се самосезират, след като попадат на меко казано бруталните кадри в социалната мрежа Инстаграм.

Мъжът е на 50 години и по време на заснемане на видеото се е забавлявал на яхта със свои приятели край бреговете на Девънпорт, Окланд.

Действията му обаче са окачествени като съвсем умишлени и като проява на агресия към морското животно.

"В един момент от видеото се чува как мъжът изкрещява "Докоснах го" на другите хора на яхтата, преди да попита "Разбрахте ли?", очевидно имайки предвид заснемането на неговият опит за неуместно забавление, докато приятелите му го аплодират възторжено от борда.

Това действие, според Министерството на околната среда на Нова Зеландия "показва безразсъдно пренебрежение към собствената му безопасност - и тази на възрастната мъжка косатка, плуваща близо до кораба." 

"Видеото ни остави истински потресени", споделя Хейдън Лопър, главен разследващ служител в Министерството на опазването на околната среда.

Снимка: стопкадър/instagram

"Както и при първоначалния опит да се гмурне върху животното, мъжът остава във водата и след това отново плува към него при втори опит да го докосне“, каза Лопър.

"Това е глупаво поведение и демонстрира шокиращо пренебрежение към благосъстоянието на косатката. Изключително безотговорно е."