Търговската война между САЩ и Китай е на път да вземе скъпа жертва в телекомуникационния сектор, след като ключови американски компании прекратиха отношенията си с „Хуауей“ (Huawei) под натиска на Вашингтон, съобщават световните агенции. В резултат новите устройства на втория по големина смартфон производител в света ще бъдат лишени както от възможността да използват US процесори и модеми, така и от достъп до магазина за приложения на „Гугъл“, а също и от официални софтуерни обновления.

Бурята над „Хуауей“ се разрази през миналата седмица, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която забранява на „вражески компании“ да извършват дейност в сферата на телекомуникациите в страната.

През годините на много места по света мрежовото оборудване на китайците се е оказвало в центъра на политически скандали, примесени с твърдения за вградени от производителя „задни вратички“ за индустриален шпионаж. В САЩ това на няколко пъти доведе и до ограничаване на продажби на мобилни телефони – действие, което „Хуауей“ определя като опит на Вашингтон да предпази местния лидер „Епъл“ от конкуренция на пазара.

Този уикенд, обаче, конфликтът ескалира, като, по информация на „Ройтерс“, потвърдена по-късно и от специализираното издание „Дъ Върдж“, заради изпълнителната заповед „Гугъл“ са прекратили лиценза на „Хуауей“ за достъп до официално поддържаните услуги на най-популярната мобилна операционна система - „Андроид“.

От „Гугъл“ специално подчертаха, че промяната няма да засегне наличните в момента у потребителите смартфони (и таблети) на „Хуауей“ т.е. те ще имат достъп до магазина за приложения, вградената в него антивирусна функционалност, а също така ще могат да разчитат на софтуерни обновления.

Проблемът пред китайците е какво да правят от тук нататък. „Хуауей“ не се знае да разполага с готова собствена операционна система, с която бързо да замени предлагания от „Гугъл“ „Андроид“. Малко известен извън технологичните среди факт е, обаче, че най-популярната ОС в глобален мащаб има две „лица“: управляваната от американския технологичен гигант дистрибуция (която всички познаваме от лицензираните устройства) и на пръв поглед подобна версия с отворен код (която е достъпна за всеки, който иска да я ползва). Според източници на „Ройтерс“ „Хуауей“ ще тръгне по втория път – ще надгражда върху „отворения“ „Андроид“.

Проблемът тук е, че през последните 5 години „Гугъл“ изключително много отдалечи своята операционна система от проекта с отворен код, като замени голяма част от основните приложения и услуги със свои собствени, които не са достъпни за другите разработчици. Така компаниите, които нямат лиценз от американския гигант, се налага или да инвестират сериозно за изработката на базови компоненти, или се оказва, че предоставят на потребителите си изживяване, „замръзнало“ някъде около 2013 г.

Ако приемем, че „Хуауей“ е достатъчно голяма компания, за да може да си позволи със свои сили да пребори неравенството на равнище ОС, то „скъсването“ с „Гугъл“ се очертава неизлечим проблем по друга линия – достъпа до приложения. С несертифицирано устройство нямате лесен достъп до най-големия магазин за игри, програми, музика и т.н. В Китай и в момента ситуацията е такава, защото там „Гугъл“ не извършва дейност. Така пазарът на приложения е разпилян между телекоми и независими фирми, опериращи свои „магазини“, които често са пълни с фалшиви програми, вируси, измамни схеми и т.н.

В създалата се ситуация „Хуауей“ ще може да предложи само това на потенциалните си клиенти – даже на силно конкурентни пазари като тези в Европа и Индия.

Лошият уикенд за „Хуауей“ стана още по-лош, след като, по информация на „Блумбърг“, големите производители на процесори и модеми „Интел“ и „Куалком“ също са взели решение да не работят с компанията. Китайците сами произвеждат изчислителните модули за смартфоните си, така че ефектът от тази мярка няма да е чак толкова голям. „Хуауей“ имат и лаптопи, като, според „Дъ Върдж“, производителят се е запасил с чипове за тях за 3 месеца напред – с надеждата, че за това време ще стане ясно дали действията на САЩ са само опит за сплашване.

Преди година подобен бойкот от страна на американските технологични компании доведе друг китайски производител – Зет Те И (ZTE) до ръба на фалита. Тогава компанията оцеля след разговори на най-високо ниво, в рамките на които американският президент Доналд Тръмп сподели загрижеността си за работните места в Китай, които може да бъдат загубени.