Талибаните обявиха, че връщат екзекуциите и ампутациите на ръце като наказание, съобщи британския „Гардиън“. Новината дойде от един от основателите на движението Нуридин Тураби, който сега е министър на затворите в новото афганистанско правителство.

В интервю за „Асошиейтед прес“ Тураби заяви, че не приема недоволството към практиките на талибаните в миналото. Той не одобрява и критиките на публичните екзекуции и ампутации и предупреди света да не се меси в работата на Афганистан.

„Всички ни критикуват за наказанията на стадионите, но ние никога не сме казвали нищо за техните наказания и закони. Никой няма да ни казва какви да бъдат нашите закони. Ние сме последователи на исляма и ще направим нашите закони според Корана“, казва Тураби в интервюто.

Откакто талибаните отново са на власт в Афганистан, световната общност наблюдава със затаен дъх дали новата власт ще върне старите и изключително строги правила, познати от края на 90-те години. Коментарите на Тураби са добър ориентир, че властта в Афганистан остава силно консервативна.

Снимка: Getty Images

Тураби беше министър на правосъдието и начело на т.нар. Министерство на добродетелите и предотвратяване на порока по време на предишното талибанско управление. Тогава светът остро осъди публичните екзекуции на талибаните, които често се провеждаха на препълнени стадиони.

За осъдените убийци наказанието обикновено е било изстрел в главата, който се извършва от член на семейството. За осъдените крадци наказанието е отрязване на ръка.

„Рязането на ръце е изключително нужно за сигурността“, казва Тураби в новото интервю. По думите му правителството трябва да изготви законодателство, по което ще се прилагат строгите наказания.

Той добавя, че е възможно този път те да не бъдат публични.