В Афганистан талибаните разпръснаха със сила протест на стотици жени в Кабул, настояващи за равни права.

Демонстрантите твърдят, че талибаните използвали срещу тях сълзотворен газ и лютив спрей, докато шествието им се опитвало да стигне до президентския дворец. Управниците от своя страна имат друга версия, че митингът е излязъл извън контрол.

Това е поредният от серията женски протести в Кабул и в Херат. Демонстрантите искат право да работят и да участват в управлението.

"Целта на днешното събиране е да искаме правата си - право на образование и право на работа. Тази демонстрация не е само за нас, а и за децата ни", заяви журналлистът Азита Назими.

Талибаните твърдят, че новото правителство може да включва жени, но те няма да получат министерски постове. Очаква се съставът на новия кабинет да бъде обявен през следващите дни.

Междувременно на изток продължават тежките сражения за долината Панджшер - последният бастион на съпротивата. Талибаните казват, че са превзели още два района и непредват към центъра на провинцията. Лидерът на бунтовците Ахмад Масуд приветства протеста на жените и заяви, че Пандшжер продължава да оказва съпротива.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!