Талибаните съобщиха, че този четвъртък са превзели ключов граничен пункт на афганистанско-туркменистанската граница часове след като обявиха превземането на най-важния граничен пункт с Иран - Ислам Кала, разположен също в западната афганистанска провинция Херат, предаде „Франс прес“.

В Москва гостуваща делегация от талибаните заяви на пресконференция, че групировката контролира 85% от територията на страната или 250 от 398-те области на Афганистан. Тяхното твърдение е невъзможно да бъде проверено от независими източници и беше оспорено от правителството. Говорител на руското външно министерство пък заяви, че талибаните контролират около две трети от афганистанско-таджикската граница, след като делегацията на бунтовниците приключи посещението си.

Говорителят на групировката Забихула Муджахид е заявил пред АФП, че техните бойци са завзели пограничния град Ислам Кала на иранската граница и границата Торгунди с Туркменистан.

Представителят на вътрешното министерство на Афганистан Тарек Ариан признава, че афганистанските сили за сигурност временно са напуснали района и се предприемат усилия за връщане на граничния пункт под техен контрол.

Бързото настъпление на талибаните в Афганистан поражда опасения за достъпа до здравни грижи за населението, засегнато от десетилетия на конфликт, разрастваща се пандемия от COVID-19 и суша, предупреди този четвъртък представителят на Световната здравна организация Рик Бренън.

Новината за офанзивата на талибаните идва, след като американският президент Джо Байдън потвърди, че окончателното изтегляне на американските войски от Афганистан ще продължи до 31 август и защити напускането на НАТО от централноазиатската държава.

Президентът Ашраф Гани заяви, че правителството може да се справи със ситуацията, но призна, че предстоят трудности. „Това, на което сме свидетели, е един от най-сложните етапи на прехода“, каза той в реч в Кабул.

Междувременно министерството на отбраната на Афганистан съобщи днес на сайта си, че през последното денонощие правителствените сили са убили 131 и са ранили 99 талибани.

Ожесточени боеве се водят в провинциите Лагман, Логар, Пактия, Газни, Кандахар, Гор, Бадгис, Балх, Хелманд и Каписа, съобщи ТАСС.