Движението "Талибан" написа отворено писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп, в което го предупреждава да не увеличава броя на американските военни в Афганистан, където САЩ водят най-дългата война в историята си, предаде ДПА.

"Опитът показва, че изпращането на повече войски в Афганистан не води до нищо друго, освен до разрушаване на американската военна и икономическа мощ", пишат талибаните.

Американският министър на отбраната Джим Матис каза вчера, че правителството на Тръмп съвсем скоро ще обяви военната си стратегия за Афганистан.

В неотдавнашен доклад до Конгреса, докато изготвянето на плана беше още в началната си фаза, Министерството на отбраната каза, че ще увеличи броя на военните с няколко хиляди, главно за подсилване на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".

През 2010-2011 г. в Афганистан имаше около 100 000 американски войници, а сега броят им е към 8400.

През последните седмици се говори, че Тръмп е размислил относно първоначалния план.

Според американски медии президентът обмисля и по-радикални варианти като пълно изтегляне на американските войски или замяната им с частни подизпълнители.

Талибаните обаче искат да накарат Тръмп да се откаже и от тази идея и пишат, че ако САЩ не могат да спечелят войната с професионалните си войници, то няма да успеят и с наемници.