Талибаните обявиха, че слагат край на частичното прекратяване на огъня, установено на 22 февруари, и възобновяват офанзивата си срещу афганистанските сили за сигурност. Това се случва само два дни след подписването на историческо споразумение с Вашингтон, предаде „Франс прес“.

Периодът на намалено напрежение, който продължи девет дни, "приключи и нашите операции ще се върнат към нормалното", заяви пред АФП говорителят на талибаните Забиула Муджахид. "Нашите муджахидини няма да атакуват чуждестранните сили, но нашите операции срещу силите на правителството в Кабул ще продължат", добави той. 

Групировката няма да преговаря с правителството в Кабул, докато не бъдат освободени около 5000 техни съмишленици от афганистански затвори, каза говорителят на талибаните, цитиран от „Асошиейтед прес“.

В събота представители на талибаните и на САЩ подписаха споразумение, с което обещаха да работят за освобождаване на политическите затворници и военнопленниците като мярка за изграждане на доверието. Споразумението приканва афганистанското правителство да освободи към 5000 талибани, а талибаните - да пуснат на свобода към хиляда души, лоялни на правителството.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани, който не бе страна по тези преговори, отхвърли това искане. Говорител на Гани каза, че освобождаването на затворници не може да бъде условие, а трябва да бъде тема на преговори.

Според подписаното в Доха споразумение твлибаните трябва да започнат вътрешнополитически преговори с правителството в КАбул на 10 март.