САЩ и талибаните подписаха в Доха мирно споразумение, целящо прекратяване на 18-годишната война в Афганистан. 

Подписването на споразумението може да помогне на американския президент Доналд Тръмп да изпълни едно от ключовите си предизборни обещания - да изтегли Америка от „безкрайните й войни“. По силата на подписаното споразумение САЩ ще започнат изтеглянето на хилядите си войници от Афганистан в замяна на поетия от талибаните ангажимент да не допускат Афганистан да бъде използван за подготовката на терористични нападения.

Снимка: Ройтерс

Ако талибаните изпълнят задълженията си, всички американски войници ще напуснат Афганистан до 14 месеца.
Документът беше подписан от специалния представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и политическия лидер на талибаните Абдул Барадар.

На церемонията присъстваше държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, призова талибаните да „спазят обещанията си и да прекъснат връзките си с „Ал Кайда“. От своя страна министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер, който е в Кабул, предупреди, че „САЩ няма да се поколебаят да анулират“ споразумението с талибаните, ако те го нарушат.

Талибаните обявиха, че прекъсват военните си операции в Афганистан във връзка с предстоящото подписване на споразумението между тях и САЩ в Доха, съобщиха „Франс прес“ и ДПА.

„Тъй като споразумението ще бъде подписано днес и нашият народ е щастлив и чества това събитие, ние прекъснахме всички наши военни операции в цялата страна“, заяви говорителят на талибаните Забиула Муджахид.

Талибаните обявиха това решение след едноседмично примирие между тях и афганистанските и американските сили, по време на което броят на нападенията значително намаля.

Паралелно в съвместно изявление на американското и афганистанското правителства бе обявено, че САЩ и НАТО ще оттеглят всичките си войници от Афганистан до 14 месеца, ако талибаните изпълнят поетите от тях ангажименти.

Снимка: Ройтерс

„Коалицията ще изтегли останалите си сили от Афганистан до 14 месеца след обявяването на тази съвместна декларация и на споразумението между САЩ и талибаните, ако талибаните изпълнят ангажиментите си", поети със споразумението, се казва в изявлението.

САЩ първоначално ще намалят броя на войниците си Афганистан до 8600 в срок от 135 дни след обявяването на споразумението с талибаните, което бе подписано тази събота в катарската столица Доха.

Американската инвазия в Афганистан започна след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г. Тя имаше за цел да свали от власт талибаните, които бяха подслонили лидера на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен, планирал атаките на 11 септември.

На 10 март ще започнат вътрешнополитическите преговори между талибаните и афганистанското правителство.