Здравните власти в Тайланд започнаха клинични тестове върху 460 доброволци на собствената си ваксина "Chula - Cov19" в понеделник, като се очаква да започнат да я използват за имунизация през следващата година, предава "Ройтерс".

Според министъра на здравеопазването на азиатската страна това ще даде на страната повече свобода във ваксинационния процес.

Освен това Тайланд цели да ваксинира половината от възрастното си население до края на годината, използвайки 61 милиона дози от препарата на „АстраЗенека”, който ще се произвежда на местно ниво от юни.

Местната ваксина се разработва от държавния производител на лекарства - Правителствената фармацевтична организация заедно с Факултета по тропическа медицина на университета „Мадихол” и американски експерти.

Известно е, че за производството ѝ учени модифицират птичия вирус на нюкясълска болест с "шип протеина", чрез който коронавирусът навлиза в човешките клетки, обясняват от Правителствената фармацевтична организация.

Напредъкът на Тайланд идва, след като Япония, Виетнам и Тайван, обявиха, че също се стремят да създават собствени ваксини заради засиленото глобално търсене и опасенията за новите варианти на COVID-19.