Световната здравна организация (СЗО) призова всички засегнати от COVID-19 държави да се снабдят с повече тестове, за да могат по-лесно да се справят с епидемията.

„Не можете да гасите огън слепи. И не можем да се борим с тази пандемия, ако не знаем кой е заразен“, заяви директорът на СЗО Тедрос Гейбрейесъс.

Той е категоричен, че най-ефективният начин всички да се предпазим от заразата и да спасим животи е да счупим връзките, с които се предава болестта.

„И за да постигнем това, трябва да тестваме и да изолираме“, категоричен е той.

Директорът на СЗО изрази притесненията си, че вирусът застигна и много бедни държави, като например половината в Африка.

„Докато вирусът се придвижва към бедните държави, ние сме много притеснени за въздействието, което той ще има върху населенията, засегнати и от ХИВ или върху недохранените деца“, каза Гейбрейесъс.

„Миенето на ръце намалява риска от заразяване, но е и акт на солидарност, защото намалява риска от това да предадете болестта на други във вашето общество и по света. Правете го за себе си и за другите“, призова директорът на СЗО.