Епицентърът на пандемията от коронавируса вече е Европа, обяви Световната здравна организация. Европейските страни съобщиха за рязко повишаване на броя на заболелите.

Снимка: btvnovinite.bg

В Италия 250 души са починали само за последното денонощие, като общият им брой вече е 1266. Заразените са 17 660.

В Испания броят на заразените е скочил с 1500 за денонощие и те са 5753 души.

Във Франция има потвърдени 3661 случая на заболели. Починалите са 79 - увеличение с 18 в сравнение с четвъртък.

Снимка: btvnovinite.bg

Германия съобщи за 3675 заразени и петима починали.

Италия е напълно блокирана заради бързо разпространявашия се COVID-19. Властите отчитат непрекъснат растеж на заболелите и определят ситуацията като критична.

Изчерпаха се като капацитет и оборудване болниците в северния регион Ломбардия, които поеха основната тежест на кризата с коронавируса.

Медицинският персонал не е почивал от седмици.

Снимка: btvnovinite.bg

Палатките извън болницата в Бреша бяха поставени преди повече от седмица, за да се справят с постоянния поток от хора, които се чувстват зле и вярват, че са се заразили с вируса. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Основният проблем е страхът от пациента, който идва при нас. Първо, тъй като те не се намират в традиционна болнична сграда, палатка просто не им дава успокоение. Тогава, очевидно, ако им бъде поставена диагнозата с положителен тест - трябва да успокоим пациентите и да обясним какво ще се случи с тях след това“, разказва медикът Алберто Поинели.

Междувременно в Италия пристигна китайски експертен екип, който с опита си в контрола и профилактиката на епидемиите ще помага в борбата срещу заразата.

Те предлагат гражданите да си сътрудничат с правителството и усърдно да следват мерките за контрол и превенция на епидемиите, за да се запази линията на отбрана на ниво общност.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е третият китайски екип, изпратен в чужбина, след медиците в Иран и Ирак.

Ситуацията принуди правителството да затегне мерките на карантина. От днес са затворени и всички обществени паркове и градини.

От домакинство може да излиза само един човек, като задължително трябва да носи предпазни маска, ръкавици и декларация за наказателна отговорност при нарушаване на наложените забрани.