Броят на новите случаи на зараза с коронавируса в Европа намалява миналата седмица за първи път от повече от три месеца, но смъртните случаи от усложнения от COVID-19 продължават да нарастват, показват данни на Световната здравна организация. 

Общо близо четири милиона случая на зараза бяха регистрирани по света миналата седмица. От усложнения починаха близо 60 000 души.

Вчера в Европа случаите на зараза прехвърлиха прага от 15 милиона и тя си остава най-засегнатия район в света.

С 1,84 милиона нови случая на зараза за седмица натискът в Европа си остава голям, но СЗО подчертава, че миналата седмица за първи път от три месеца районът е отчел намаление с 10% на броя на седмичните случаи.

Над 29 000 смъртни случая обаче бяха регистрирани на европейския континент в този период, което е увеличение с 18% в сравнение с предишната седмица, сочат данните, цитирани от БТА. 

На американския континент, който е вторият най-засегнат в света регион, има увеличение на случаите на зараза с 40%, а над 19 100 души починаха от усложнение от заразата миналата седмица.

Единственият регион, в който има намаляване на новите случаи на зараза и на смъртните случаи миналата седмица, е била Югоизточна Азия.

Над 1,3 милиона души починаха и над 55 милиона души по света бяха заразени от появата на вируса в Китай в края на миналата година.