Ново проучване дава надежда, че изход от глобалната пандемия все пак ще има. Според последни данни имунитетът, който придобиваме след боледуване от COVID-19, може да ни пази с години.

Според събраните данни вече осем месеца след инфекцията с новия коронавирус повечето оздравели пациенти имат достатъчно имунни клетки, които да предотвратят повторно заразяване.

Бавното им намаляване в тялото, което беше регистрирано и в други проучвания, може да означава, че наличните антитела ще останат активни за много по-дълъг период от време.

Проучването беше публикувано онлайн и все още не е издадено в голям медицински журнал, подчертават от „Ню Йорк таймс“. Въпреки това обаче изследването е най-продължителното и подробно за имунната памет към новия коронавирус до този момент.

„Тази имунна памет би била напълно достатъчна за повечето хора да не се разболеят или, ако се разболеят, да не карат тежка форма на заболяването“, коментира вирусологът Шейн Кроти, съавтор на изследването.

Новото откритие подкрепя също и друго изследване, което установи, че „братовчедът“ на новия коронавирус – SARS, също предизвиква силен имунен отговор.

Тези данни подкрепят поредицата от нови проучвания, според които колективният имунитет не е недостижим при COVID-19. Имунолози многократно коментираха по време на пандемията, че антителата не са единственото средство на организма за борба с вируса – имунитетът е комплексен инструмент с много съставни части.

Според водещи учени в областта е нормално антителата да намаляват с времето, но това не означава, че пациентът не е защитен.

„Имунната система има достатъчно оръжия, с които да се бори. Данните показват, че при повторно заразяване вирусът може да бъде терминиран достатъчно бързо в тялото ни, за да не бъдем въобще заразни за околните“, коментира д-р Алесандро Сет, съавтор на проучването.

В самото проучване участие са взели 185 мъже и жени на възраст от 19 до 81 години. Всички те вече били преболедували COVID-19, мнозинството – леки симптоми без хоспитализация. На всички участници били взети кръвни проби, а на 38 от тях проби се взимали месеци наред.

Екипът проследил четири различни компонента на имунната система – антитела, в клетки, които произвеждат нови антитела и два типа Т клетки, които убиват други вече заразени клетки.

Откритията били впечатляващи – антителата намалели леко в рамките на няколко месеца след инфекция, Т клетките – също, но най-изненадващо се държали В клетките. Броят им се увеличил значително след излекуването на пациентите.