Световната здравна организация с реакция след критиките към призива да не се консумира обработено месо.

Според организацията експертите не са призовавали да спре консумацията на обработено месо, а са отбелязали, че ограничаването на тези продукти може да намали риска от рак на правото черво.

Преди дни Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че "обработеното месо е канцерогенно и има достатъчно доказателства, че консумацията му предизвиква рак на правото черво, но и на простатата и на задстомашната жлеза.

Според данните 50 грама обработено месо на ден увеличава риска от рак с 18 процента.

Необработеното червено месо е потенциално опасно за появата на тумори, заради съдържанието на глифозат - вещество, което присъства в много видове хербициди.

Данните потвърждават препоръката на СЗО - да се намали консумацията на обработено месо, за да се намали риска от онкологични заболявания.