Между 35 и 45 милиарда долара допълнително са нужни за ваксиниране на хората в по-бедните държави. Призивът отправи генералният директор на Световната здравна организация.

19 милиарда щатски долара в момента не достигат, за да се осигури достъп до инструменти за ускоряването на ваксинациите, отчете директорът на Световната здравна организация.

"По наши изчисления ще ни трябват допълнително между 35 и 45 милиарда долара през следващата година, за да ваксинираме повечето пълнолетни лица по света", каза той.

Глобалната ваксинационна програма, позната като КОВАКС, започна миналата година с цел да се осигурят ваксини и богатите, и на бедните страни. Разпределението обаче остава твърде несправедливо.

На този фон Швеция реши да дари 1 милион дози от COVID ваксината на "АстраЗенека" на по-бедни държави чрез глобалната програма КОВАКС. Заради редки прояви на опасни странични ефекти препаратът там се прилага само на хора над 65 години. Страната обаче очаква голяма доставка от ваксината, която няма да бъде използвана.