Все повече свръхбогати семейства от Китай, които искат да защитят богатството си от комунистическата партия, гледаща към тях с подозрение, местят живота си в Сингапур.

Неотдавнашните репресии на Пекин срещу технологични милиардери и знаменитости, както и тригодишната политика на нулев ковид, накараха много богати китайци да потърсят сигурно убежище, коментира АФП.

Изнервени за съдбата на състоянието си, някои от мегабогатите в Китай резервират билети за Сингапур. Ключовият азиатски финансов център отговаря на всички изисквания за преместване на магнати.

През последните шест десетилетия Сингапур е управляван от една партия, а стачките и уличните протести са забранени. Данъците са сравнително ниски, а населението е предимно от етнически китайци.

Присъствието на неотдавна пристигналите китайци се усеща силно в Сингапур, като някои от тях се преместват в луксозни къщи с изглед към брега на остров Сентоса, където има още увеселителен парк, казино и престижен голф клуб.

"Не можете да си представите начина, по който те харчат пари. Това е лудост“, коментира изпълнителният директор на AIMS - фирма, предоставяща имиграционни услуги и услуги по преместване.

Той си спомня, че е присъствал на парти на клиент, на което е било сервирано рядко японско уиски "Ямазаки 55", чиято бутилка струва около 800 000 долара.

Фирмата на Ченг също така помага на заможни китайци да намерят луксозни апартаменти, да си наемат шофьори и да запишат децата си в частни училища.

Новодошлите шофират скъпи луксозни автомобили и често са забелязвани в голф клубове от най-висок клас, за които чуждестранните членове плащат 670 000 долара годишно.

Джак Ма, едно от най-разпознаваемите лица в азиатския бизнес, загуби около 25 млрд. долара, когато китайските регулатори спряха публичен търг през 2020 г.

Други китайски магнати се опасяват, че Комунистическата партия може да окаже подобен натиск или дори да изкупи принудително бизнеса им на ниски цени.

Очаква се изтичането на средства да продължи, въпреки че строгата политика на Китай за нулев ковид и ограниченията вече са отменени, казват анализаторите.

Политическото напрежение между Пекин и Вашингтон засилва желанието на някои от най-богатите китайци да се преместят в чужбина.

Сингапур е "много удобна неутрална зона", където мегабогатите могат да правят бизнес, казва икономистът Сонг Сенг Уун.

Държавата умело управлява отношенията си с Вашингтон и Пекин, като поддържа тесни връзки в областта на сигурността със Съединените щати и същевременно запазва стабилни търговски връзки с Китай.