Свличане на земни маси затрупа лагер с 83-ма работници в златна мина в Тибет, съобщиха китайски медии, цитирани от БТА. За момента не са открити признаци на живот на мястото на инцидента.

Около 2 милиона куб. м кал, камъни и отломки са затрупали лагера, в който спели работниците. Зоната на бедствието обхваща 3-4 кв. км. Миньорите са работели за клон на "Чайна нешънъл голд груп корп" - държавно предприятие, най-големият производител на злато в страната. Поне двама от работниците са тибетци, докато повечето са етнически китайци.

Китайската държавна телевизия съобщи, че повече от 2000 спасители са се включили в търсенето на оцелели. Полицаи, пожарникари, войници и медици претърсват с детектори за признаци на живот и обучени кучета мястото на инцидента на около 70 км източно от регионалната столица Лхаса. Около 30 екскаватора разчистват терена.

Злополуката вероятно ще подхрани критиките срещу китайското управление на Тибет, според които интересите на Пекин, мотивиран от минералните богатства на стратегически разположения район, са в ущърб на деликатната екосистема на Тибет и будистката му култура и начин на живот.