Световноизвестният шиба ину на име Кабусо, който се превърна в интернет сензация с мийма Doge, почина на 18 години.

Собственичката на Кабусо, Ацуко Сато, публикува съобщение, за да каже, че Кабусо „заспа дълбоко“ на 24 май.

„Тя почина тихо. За всички, които го обичаха, благодаря ви много“, добави стопанката.

В продължение на две години Кабосу се е борила с холангиохепатит и хронична лимфомна левкемия.

Сато е осиновила Кабусо през 2008 г. от приют за кучета, след като е била изоставена заедно с 19 други Шиба.

Кабусо започва да набира популярност през 2010 година, когато Сато публикува снимка на кучето в лични ѝ блог. Изображението се превърна в мийм (забавен колаж – бел. ред.). По-късно снимката се превърна в NFT (незаменим токен в блокчейн – бел. ред.), което се продаде за 4 млн. долара.

Кабусо беше вдъхновение и за създаването на криптовалутата Dogecoin, която беше започната на шега от двама софтуерни инженери, но в момента пазарната ѝ капитализация се оценява на 23 милиарда долара.

Снимка: Getty Images

Dogecoin получи подкрепата на световно известния изпълнител Snoop Dogg, както и басистът на Kiss Джийн Симънс.

Безспорно най-ревностният му поддръжник е милиардерът Илън Мъск, който се шегува с валутата в публикация в социалната мрежа „X“, което доведе до огромен скок в стойността ѝ.

62-годишната стопанка Сато каза, че толкова е свикнала с „невероятните“ събития, че когато Илон Мъск промени иконата за Twitter, сега X, с лицето на Кабосу миналата година, тя „дори не е била толкова изненадана“.

Снимка: Getty Images

Статуя на Кабосу и нейния диван на стойност 100 000 долара, финансирана от Own The Doge, крипто организация, беше открита в парк в Сакура през ноември миналата година. Организацията е дарила над 1 милион долара на неправителствената организация „Спасете децата“.