Световни лидери обвиняват Русия в извършването на геноцид в Украйна заради избиването на цивилни граждани в киевското предградие Буча. Ръководителката на Kомитета на ООН по правата на човека призна, че е ужасена от видяното. Москва от своя страна обвинява Киев в лъжа и манипулации.

Същевременно световните информационни агенции публикуват нови и нови видео свидетелства на екзекуции на мирни жители.

Снимка: bTV

Анадолската агенция излъчи видеоматериал за масов гроб с четири тела край село Матужин. Сред жертвите са кметицата на селото, съпругът ѝ и един от синовете им.

Сателитни снимки на частна компания показват 14-метров масов гроб в Буча. По данни на украинската прокуратура в няколко северни предградия на Киев са намерени над 400 тела на цивилни. Екатерина Пеева се спасява от Буча преди седмици.

„Всички тези снимки са от нашата улица. Има страшно много убити – 280 човека. Мой съученик, с когото сме учили, каза: „чакаме 1500 чувала за трупове“, разказа тя.

Снимка: bTV

Цивилни жертви и на детска площадка в Харков. Хората от близките блокове смятат, че са загинали от забранените касетъчни авиобомби.

Продължава прегрупирането на руската армия на изток. След Киев големи военни колони напускат Сумска и Черниговска области и се насочват към Донбас. Там на страната на руските части се сражават както местните военни милиции на Лугансска и Донецка републики, така и наемници от частната военна компания "Вагнер".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!