Лондон е домакин на среща на върха, на която се събират както експерти по въпросите на изкуствения интелект (ИИ), така и световни лидери.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони и вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис са сред присъстващите. Домакин на форума е британският премиер Риши Сунак, който преди дни заяви, че сред водещите теми ще бъде сигурността в сферата на ИИ.

Основна цел на срещата е да се намерят начини за гарантиране на безопасното използване на изкуствения интелект по целия свят. Срещата се провежда в Блечли - мястото, където по време на  Втората световна война британското разузнаване разбива секретните кодове на нацистка Германия.

Снимка: bTV

САЩ и Китай одобриха съвместна декларация за необходимостта от управление на потенциално „катастрофалните“ рискове, породени от изкуствения интелект. Участието на двете държави се смята за решаващо, като се има предвид техният статут на водещи в областта.

Риши Сунак беше подложен на сериозна критика за отправената покана към Китай. Общо 28 държави участват във форума, сред които Франция, Япония, Южна Корея и Саудитска Арабия.

В декларацията се посочват потенциално „катастрофалните“ рискове за киберсигурността, биотехнологиите и дезинформацията, както и опасения свързани с поверителността.

Конференцията започна с видеообръщение от крал Чарлз III, който каза, че изкуственият интелект e „не по-малко важен от откриването на електричеството“.

Снимка: bTV

С интерес се очаква съвместното интервю на премиера Риши Сунак и предприемача Илон Мъск, който също присъства на форума.  Преди време Мъск заяви, че изкуственият интелект може да доведе до „разрушаване на цивилизацията“.