Световните агенции анализират постигнатото коалиционно споразумение за съставяне на ново българско правителство.

Новата антикорупционна партия, излязла начело на парламентарните избори в България през ноември, обяви постигането на споразумение с три други парламентарни формации за съставяне на правителство, което бележи край на дълъг период на политическа нестабилност в страната, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията цитира думите на Кирил Петков, 41-годишния съосновател на политическата сила "Продължаваме промяната" и кандидат за премиерския пост, който казва, че "за първи път в съвременната история на България един толкова детайлен документ е бил подписан", визирайки коалиционното споразумение, което съдържа 140 страници.

Ройтерс акцентира върху това, че "Продължаваме промяната", която спечели третите парламентарни избори в България за годината, се е договорила да управлява с политически противници на бившия премиер Бойко Борисов, а именно социалистите, партия "Има такъв народ", която агенцията определя като популистка, и десноцентристката "Демократична България".

Споразумението, което ще доведе на власт редовно правителство след две временни администрации, увеличава перспективите за съживяване на антикорупционните реформи в страната, допълва агенцията.

Асошиейтед прес се спира върху това, че Петков и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, които са възпитаници на Харвард, се надяват да направят прозрачността, нулевата толерантност спрямо корупцията и реформите на ключови сектори в основни елементи на бъдещата си правителствена програма.

Преговорите за ново коалиционно правителство на България приключиха успешно, обобщава ТАСС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!