Очакват се аномални температурата на повърхността на сушата и океаните на планетата през май и юни, съобщи Световната метеорологична организация, цитирана от ТАСС.

По-високата от средните стойности температура на морската повърхност на значителна територия на земното кълбо през лятото ще доведе до превишение на температурните норми и на сушата, особено в тропическите ширини и върху значителни части от Северното полукълбо, става ясно от доклад на организацията.

Прогнозата е основана на "моделиране на глобалните прогнози на акредитираните към СМО метеорологични центрове по целия свят", се посочва в бюлетина.

Температурата на въздуха и горния слой на морето, както и нагряването на океаните се е повишила заради промените в климата, което силно влияе и на екстремни явления като тропическите циклони и порои, обясни генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

СМО припомня, че природният феномен Ел Ниньо, който обикновено има "затоплящ ефект", през май и юни ще е в средните си стойности. В същото време средните температури на повърхността на Земята се движат към почти рекордни нива, изтъкват още експертите на организацията.