Париж е градът с най-големи приходи от туризъм през 2022 г. Това сочи съвместно проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), Oxford Economics и Visa, съобщава ATOR.

Приносът на туристическата индустрия към икономиката на френската столица е почти 36 млрд. долара. На втора позиция в класацията се нарежда Пекин, а на трето - Орландо. В топ 10 влизат още китайските градове Шанхай и Гуанджоу, Лас Вегас, Ню Йорк, Токио, Мексико Сити и Лондон.

„Проучванията на WTTC показват, че популярността на градския туризъм се възстановява. И за това има обективни причини - тези дестинации могат да предложат на туристите по-голямо разнообразие от възможности за настаняване, дейности, развлечения и пазаруване“, отбелязва още от WTTC.

Експертите правят прогноза за най-печелившите градове в следващите 10 години. Тогава списъкът вероятно ще бъде оглавен от Пекин, а Париж ще падне на трета позиция. Шанхай ще се класира на второ място, Орландо - на четвърто, а Лас Вегас ще остане на петата си позиция, която заема и в момента.