На 98-годишна възраст почина украинският ветеран от Втората световна война Давид Душман. Той беше последният жив съветски войник, участвал в операцията по освобождаването на концентрационния лагер в Аушвиц, съобщават световните агенции.

Като млад 21-годишен войник, той минава с танка си през електрическата ограда на лагера на 27 януари 1945 г. „Когато видяхме оградата и тези нещастни хора, ние минахме през нея с танковете, дадохме храна на затворниците и продължихме. Те стояха – всичките със затворнически униформи и се виждаха само хлътналите им очи. Беше наистина ужасяващо“, разказа преди година пред „Ройтерс“ ветеранът, който също е от еврейски произход.

Тогава той призна, че преди атаката въобще не е знаел за съществуването на Аушвиц.

От 12 хиляди мъже в дивизията на Душман, само 68 преживяват войната, самият той е тежко ранен в битка. По-късно обаче се възстановява и отново се изправя срещу противници, но в спорта – става най-добрият фехтовач на Съветския съюз и даже тренира олимпийския женски отбор на СССР, а до 94-годишна възраст продължава да работи с млади таланти.

Снимка: Getty Images

През 2015 г. Душман участва в честванията по случай 70-годишнината от края на конфликта в Европа. В Берлин неговият танк е превърнат в паметник на героите. Една снимка обикаля световните агенции – на ветерана, който плаче до машината, заедно с която е спечелил войната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!