Светът реагира остро на руските военни действия в Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън наблюдава всичко, което се случва, заедно с екипа си по национална сигурност.

Към момента няма негово видеообръщение към американската нация, но има две позиции, които бяха разпространени от Белия дом. Според последна информация Байдън се е чул с президента на Украйна Володимир Зеленски, като държавният глава на САЩ е изразил подкрепа към Украйна и е дал гаранции, че Русия ще поеме отговорности за случващото се и ще бъдат наложени изключително тежки санкции. За тях ще разберем в следващите часове.

„Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе. САЩ и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин, светът ще търси отговорност от Русия“, казват от Белия дом.

На този фон в разговор между премиерът на Великобритания Борис Джонсън и президентът на Украйна Зеленски, Джонсън е заявил, че е ужасен от развоя на събитията и е добавил, че Западът няма да остане безучастен, докато президентът на Русия Путин води кампанията си срещу украинския народ.

Преди малко приключи заседание на Комитета за извънредни ситуации на Великобритания (КОБРА). Очаква се по-късно Джонсън да направи изявление пред Камерата на общините в британския парламент с мерките, които предприема страната срещу руската агресия.

Джонсън заяви още, че Путин е избрал пътят на кръвопролитие и унищожение с атаката си срещу Украйна и че Обединеното кралство и неговите съюзници ще отговорят решително.

Европа също реагира на военните действия от страна на Русия. Европейските лидери се събират на извънреден съвет, който ще бъде предшестван от среща на лидерите на най-големите индустриални страни в света Г-7.

Председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен остро осъди атаката, която определи като "варварска" и изрази солидарност с украинския народ. 
Тя заяви, че Европа ще приеме нов пакет от санкции, които ще ударят стратегически сектори на руската икономика, като блокират достъпа ѝдо технологии и пазари.

„Тези санкции са изградени, за да ударят тежко интересите на Кремъл и възможността им да финансират война. Президентът Путин връща войната обратно в Европа. Ще държим президентът Путин отговорен за това“, заяви председателят на ЕК.

Според върховният представител по външна политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел това са едни от най-мрачните часове от края на Втората световна война.

Реакции и от НАТО: „Това е най- сериозното нарушение на международното право и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност. Съюзниците от НАТО ще се срещнат, за да се справят с последствията от "агресивните действия."

„Франция категорично осъжда решението на Русия да започне война срещу Украйна. Русия трябва незабавно да прекрати военните операции“, заяви президентът на Франция

Всички европейски лидери с постове в социалните мрежи осъдиха действията на Москва и заявиха, че Европа ще остава единна и солидарна с Украйна.