Броят на жертвите в Крайстчърч достигна 50, като двама от ранените също са с опасност на живота.
 
Пакистанското правителство ще отличи със специално отличие служител в една от джамиите, който се е опитал да спре нападателя, но е бил застрелян.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн заяви, че на мейл на офиса ѝ е бил получен така нареченият „манифест” на нападателя, но терористичният акт не е можело да бъде предотвратен, тъй като това е станало едва 9 минути преди атаките.

„Не се споменаваше нито място, нито други детайли. Моите сътрудници ме уведомиха ме, че две минути по-късно сигналът е бил препратен към службите за сигурност”, каза Ардерн.

Близките на убиеца също са в шок.

„Всички сме смазани, не знаем какво да кажем. Откакто тръгна да обикаля света, се промени много, сякаш не е нашето момче”, каза бабата на терориста Мери Фицджералд.

Папа Франциск изрази своята съпричастност с близките на избитите мюсюлмани: „Отново призовавам с молитви и действия за мир да победим омразата и насилието. Нека се помолим заедно за душите на мюсюлманите, които бяха убити”.

Почит към загиналите изразяват хора по целия свят. На операта в Сидни грейна символът на Нова Зеландия – сребърната папрат, а рокерски клуб изрази почитта си с традиционния танц на маорите – Хака.