Веригата супермаркети „Уолмарт“ временно сваля оръжията и мунициите от рафтовете на обектите си в САЩ.

Причината са притеснения за гражданско неподчинение по време на предстоящите президентски избори на 3 ноември, според „Блумбърг“.

Търговската верига продава оръжия в около половината от общо 4700-те си магазина в САЩ. Скритите стоки ще бъдат достъпни за закупуване при поискване от клиентите.

„Наблюдавали сме единични случаи на гражданско безпокойство и няколко пъти за последните години сме премахвали огнестрелните оръжия и мунициите от търговските площи като предпазна мярка за сигурността на нашите клиенти и персонал“, коментират от „Уолмарт“.

Американският търговски гигант предприе подобни мерки и това лято след смъртта на Джордж Флойд. Тя предизвика протести и безредици срещу полицейското насилие и расовото неравенство, а от „Уолмарт“ опитаха да предотвратят кражби на оръжия при разбиване на някой от магазините им.

Компанията е един от големите търговци на оръжия в Съединените щати, въпреки че предприе серия от ограничения в асортимента на предлаганите продукти.

След стрелба в един от магазините си, при която бяха убити 23 души, например, „Уолмарт“ забрани мунициите за полуавтоматични пушки и пистолети през 2019 г.

Търсенето на огнестрелни оръжия в САЩ е имало значителен ръст за последната година според данни на ФБР.

Националната фондация по спортна стрелба изчислява рекордните над 12 милиона проверки за разрешение за закупуване на оръжия от януари до юли. Това е ръст от 72% спрямо същия период през 2019 г.