Студенти будуваха в нощта срещу неделя в окупирания от тях минен факултет на Истанбулския технически университет. Демонстрацията бе предизвикана от минната катастрофа, която взе 301 жертви в западна Турция, предаде АФП.

Започвайки като обикновен протест срещу връзките на престижния университет с компанията, която експлоатира мината в Сома, акцията с превърна в окупация на факултета, след като студентите се оковаха с верига за вратата му.

Истанбулският технически университет обяви, че е прекъснал връзките със собствениците на Сома Кюмур, които заседаваха в административния съвет на факултета.

Междувременно турската полиция арестува днес по подозрение в небрежност 18 души, включително ръководителите на фирмата, експлоатираща мината в Сома.

Протестът на студентите е и срещу ислямско-консервативния режим на премиера Реджеп Ердоган заради подозрения, че е прикривал гоненето на печалби за сметка на сигурността в приватизираните мини.

Спасителите приключиха работа в събота, след като извадиха телата на последните жертви на най-тежката трудова злополука в историята на Турция.