Стотици студенти в калифорнийския университет Бъркли протестираха срещу пристигането на журналиста от новинарския Майло Янопулос, който е ревностен привърженик на Доналд Тръмп.

Демонстранти скандираха „Накарайте го да млъкне”, чупеха прозорци в кампуса, подпалиха щайги и хвърляха камъни по полицаите. Те пък им отвърнаха със сълзотворен газ.

Полицията отцепи района и в крайна сметка университетът отмени насрочената беседа на Янопулос, който наричаше Тръмп „татко” по време на предизборната му кампания. Той е сред видните фигури в алтернативната американска десница, където господстват националистически и расистки нагласи. 

Сайтът „Брайтбарт нюз” подкрепя крайнодесните политики. Съветникът на Доналд Тръмп и негов главен стратег Стивън Банън е негов бивш шеф.

Във „Фейсбук” страницата си Янопулос съобщи, че е бил евакуиран от университета след безредиците, предизвикани от леви демонстранти.

„Едно нещо знаем със сигурност: Левицата е абсолютно ужасена от свободата на словото и би направила всичко, за да го спре”, написа още журналистът.

Миналия месец в университета в Дейвис също имаше подобен протест срещу журналиста, който беше поканен от студенти консерватори. Властите и на двете учебни заведения изтъкнаха, че журналистът не е канен по тяхна инициатива и те не споделят идеите му, но не могат да се противопоставят на гостуването му, тъй като са задължени да гарантират свобода на словото.

Вижте повече във видеото: