Сцената на убийството на иракско-британското семейство Ал-Халили в Алпите приличаше на кадър от детективски филм, заяви в интервю за Би Би Си британският турист, открил телата край френското езеро Анеси.

„Приличаше на това, което си представяш за сцена от телевизионен сериал, като „От местопрестъплението: Маями”, заяви Брет Мартин, бивш пилот от британските ВВС в първото си телевизионно интервю след трагедията.

„Имаше много кръв и трупове с огнестрелни рани в главите”, разказа още Брет Мартин.

Според очевидеца, едната от дъщерите на семейството, седемгодишната Зайнаб ал-Халили, е „лежала край пътя, ридаейки, в полусъзнание”, когато той я е открил на паркинга в Анеси.

Брет Мартин е уточнил, че е тръгнал на разходка с велосипеда си около 2:30 часа следобеда, в деня на трагедията. Докато се изкачвал по един от хълмовете в района, той попаднал на кървавата баня, като в началото виждал само френският велосипедист, открит също в район на престъплението.

„Беше гледка, която не очакваш да видиш никога в живота си. Докато се приближавах към сцената видях лежащо на една страна колело. Колоездачът ме беше подминал по-рано и предположих, че е спрял да почине”, разказва Брет Мартин.

Британският колоездач се приближил към мястото, когато забелязал момичето да пада на пътя.

„Когато се приближих по-близо видях колата с работещ двигател и въртящи се колела. В този момент всичко изглеждаше като автомобилна катастрофа”, допълва Мартин. 

Според разследването, Зайнаб е била простреляна и бита с оръжието на престъплението. Майка й, баща й, баба й и френският колоездач Силвен Молие са били разстреляни.

На местопрестъплението са открити 25 гилзи, всичките от един и същи калибър 7,65 мм, което кара следователите да смятат, че убиецът е бил сам.