Строят многофункционален кораб със система за изстрелване на безпилотни дронове и хеликоптери в Румъния, съобщи БТА.

107-метровият плавателен съд ще бъде оборудван с лаборатории и помещения за настаняване на учени, стартова площадка с размери 94 на 11 метра, товарна палуба с площ от 650 квадратни метра с места за 12 контейнера.

Корабът ще се използва за изследвания, за мисии по търсене и спасяване, за помощ при спешни случаи и извънредни ситуации, става ясно от прессъобщение на компанията. Той ще бъде направен по поръчка на португалските военноморски сили и ще бъде сглобен в корабостроителницата на нидерландската компания Damen Shipyards Group в град Галац.

Damen Group, която управлява над 35 корабостроителници в цял свят, купи корабостроителницата в Галац на река Дунав през 1999 г. Оттогава тя е доставила над 400 кораба на клиенти в целия свят, включително над 30 военни кораба за страни членки на НАТО и ЕС.

Проектът се финансира от Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз, който е част от NextGenerationEU. Това е пакет за икономическо възстановяване в подкрепа на държавите членки на ЕС, засегнати от пандемията от COVID-19.

Първият в света носач на безпилотни бойни летателни апарати бе пуснат на вода през април миналата година. Построен в истанбулската корабостроителница „Седеф“, корабът TCG „Анадолу“ може да превозва хеликоптери, дронове, сухопътни превозни средства, леки бойни кораби и персонал. Той се използва от турските военноморски сили.