Премиерът на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян в Хандлова, в централната част на Словакия. 

 

Сигналът за стрелбата е подаден в полицията в 14:30 часа централно европейско време, като информацията е била за прострелян на улицата 59-годишен мъж.

Веднага след опита за покушение Фицо е откаран с хеликоптер до университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица. Животът му е в опасност, а следващите няколко часа ще бъдат критични и решаващи за неговия живот и здраве.

Според кадрите на TV Markíz той е бил изнесен от хеликоптера на носилка в спешното отделение. Бил е покрит с чаршаф.

Засега се знае, че изстрелите са били многобройни. Стрелецът е 71-годишен писател от Левице.

Опитът за покушение срещу него е осъществен пред Дома на културата в Хандлова, където заседава правителството.

Премиерът е излязъл сред хората, насъбрали се пред сградата, когато е бил ранен. 

Охраната на Роберт Фицо го е вдигнала от земята и незабавно го е натоварила на автомобил, с който е бил откаран в спешното отделение на местната болница. 

Снимка: Reuters

Предполагаемият нападател е повален и незабавно задържан от полицията. Органите на реда са отцепили района, а всички хора от културния дом вече са евакуирани.

За безопасността на останалите членове на правителството се грижи извънредна охрана.

Хандлова е на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

 

 

В момента в правителството на Словакия има четирима вицепрезиденти. Единият е министърът на отбраната Роберт Калиняк и тъй като той и министър-председателят са от една партия, вероятно той може временно да поеме отговорностите.

Министърът на икономиката Дениса Сакова също е вицепремиер, както и Петер Кмец, който е вицепремиер по плана за възстановяване. Четвъртият вицепремиер е министърът на околната среда Томаш Тараба.

Урсула фон дер Лайен осъди нападението.

 

„Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо“, написа Фон дер Лайен.

В същото време тя добави, че в тези моменти мисли за премиера Фицо и семейството му.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също заяви, че е шокиран от новината за нападението срещу словашкия премиер Фицо след заседанието на правителството в Хандлова. „Нищо не може да оправдае насилие или подобни атаки. Мисля за премиера и семейството му“, каза Мишел.

Британският премиер Риши Сунак също коментира стрелбата , който също изрази ужаса си от „ужасната новина“.

 

Роберт Фицо е премиер на Словакия от април 2012 г. до март 2018 г. Той заема поста и между 2006 и 2010 г. След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия „Посока – социална демокрация“, основана от него през 1999 г., той сфоррира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда. Роберт Фицо подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г.

Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на Посока – социална демокрация, но този мандат не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова. На 4 април 2012 г., след победата на партията на Роберт Фицо на предсрочните парламентарни избори (печелейки в парламента 83 от 150 места), Фицо сформира ново правителство на страната. Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта.

Снимка: Reuters

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия. На 30 септември 2023 г., след победата на партията на Роберт Фицо „Посока – социална демокрация“ на парламентарните избори, Фицо сформира ново правителство на Словакия.