Материали за изготвяне на взривни устройства е бил открит в къщата на Мика Джонсън, който уби петима полицаи в Далас, съобщи Би Би Си, като се позова на полицията. 25-годишният ветеран от Афганистан беше ликвидиран с взрив след престрелка с органите на реда.

Той е живеел с майка си в предградие на града. При обиск в къщата са открити материали за направа на бомби, бронежилетки, пушки, муниции и списание за бойна тактика.

Пет дни преди стрелбата в Далас той публикувал гневен пост срещу белите във "Фейсбук" на страницата на черна националистическа организация "Black Panther Party Mississippi". Групата във "Фейсбук" има над 200 членове.

"Защо толкова много бели (не всички) изпитват наслада да убиват и да участват в смъртта на невинни същества", написал Джонсън в поста на 2 юли над жестоко видео с хора, участващи в убийство на кит, сравнявайки го с третирането на чернокожите в САЩ.

"После всички те застават наоколо и се усмихват, докато ги снимат с обесен, изгорен или осакатен черен човек. Дори отиват в нашата родина и застрелват дивите ни животни за развлечение".

На собствената си страница Джонсън бил изобразен като черен националист, с вдигнат юмрук в поздрава на "Черна власт" (Блек пауър), изображения на червено-черно-зеленото "Знаме на черното освобождение", известно още като Афроамериканския или Панафриканския флаг.

Джонсън, резервист с чисто криминално досие, обяви по време на опитите на полицията да преговаря с него, че е действал сам и целта му е била да отмъсти за убитите от полицаи чернокожи в САЩ. Неговата атака дойде по време на протест на неформалното движение Black Lives Matter („Животите на чернокожите имат значение”), което побърза да се разграничи от случилото се.

Протестите срещу полицейското насилие продължиха. Появиха се и критични коментари за действията на властите, които след провала на преговорите си със стрелеца използваха робот с бомба, за да го неутрализират.

Седем души остават в болница след нападението. Сред тях има и цивилни. Атаката в Далас превърна 8 юли в най-кървавия ден за американските правоохранителни органи от 11 септември 2001 г. насам.

Президентът Барак Обама, както и кандидатите за поста му Хилари Клинтън и Доналд Тръмп осъдиха насилието.

Ден по-рано при подобен инцидент в Тенеси друг чернокож ветеран уби една жена преди да бъде арестуван. Пред следователите, мъжът заявил, че е бил ядосан на отношението на властите към афроамериканците.

В Джорджия, младеж подал сигнал, че колата му е разбита. Отзовалият се на мястото служител на реда е бил убит при засада от човека, подал сигнала.

При друг инцидент в Мисури, пътен полицай е бил прострелян в гръб по време на проверка на автомобил на чернокож и е в болница с опасност за живота.

  • Нови сблъсъци и арести в САЩ (СНИМКИ)
  • Вълна от заплахи срещу американски полицаи
  • Сълзи и цветя за убитите полицаи в Далас (ГАЛЕРИЯ)
  • Един от снайперистите от Далас – местен, ветеран, резервист и неосъждан
  • Снайперисти убиха петима полицаи в центъра на Далас (ОБЗОР)
  • Двама цивилни също са пострадали при стрелбата в Далас
  • Полицията в Далас неправилно обвини чернокож, че е един от снайперистите
  • Хаштагът „Животът на чернокожите има значение” набира популярност в интернет
  • Петима полицаи са убити, а 6 ранени по време на протест в Далас