Застреляните в училището в Тексас деца са на възраст между 7 и 10 години – съответно във втори, трети и четвърти клас.

Папа Франциск се обърна към близките на жертвите, а световните лидери осъдиха стрелбата.

Масовата стрелба се случва около обяд през вчерашния ден в начално училище "Роб" в Ювалди, щата Тексас.

Стрелецът е 18-годишният Салвадор Рамос, също жител на Ювалди. Той е разполагал с пистолет и полуавтоматично оръжие, съобщават властите на Тексас. Рамос е убит от полицията. При престрелката обаче са ранени и двама полицаи.

В училището учат над 600 деца. Бащата на 10-годишно дете разказва, че чака с часове информация за състоянието на дъщеря си.

Стрелецът, който е ученик в гимназията в близост до началното училище, е прострелял баба си, преди да открие огън по децата.

В емоционално обръщение президентът Джо Байдън поиска промяна в законодателството за притежаване на оръжие.

"Надявах се, че когато стана президент, няма да се налага да правя това отново. Поредната касапница в основно училище. И колко десетки малки деца, които са били свидетели на случилото се, виждат как приятелите им умират, сякаш са на бойното поле. Родителите, които никога няма бъдат същите. Като нация ние трябва да се запитаме: Кога, за Бога ще се противопоставим на оръжейното лоби?", попита Байдън.

Това е най-смъртоносната стрелба в начално училище в Съединените щати за последните 10 години. През 2012 г. нападател уби 20 деца и шестима възрастни в началното училище "Санди Хук" в Кънектикът.

Само преди десетина дни при друга масова стрелба бяха убити 10 души в магазин за хранителни стоки Бъфало, Ню Йорк.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!