Черен автомобил, преминал с висока скорост през полицейски пункт в близост до хълма Капитолия и Белия дом, вдигна на крак цялата полиция във Вашингтон в ранния следобед местно време в четвъртък.

Около 14:30 часа в района, който е един от най-добре охраняваните в САЩ, отекнаха изстрели, а органите на реда, с помощта на специализираната полиция на Капитолия и на агенти на „Сикрет Сървис”, отцепиха района. Беше издадено нареждане всички граждани да се приберат в домовете и офисите си и да странят от прозорците и вратите на помещенията до второ нареждане.

Около час по-късно правителствен източник потвърди информацията за полицейско преследване на черен автомобил, който не спрял на полицейски пункт за влизане в района на Капитолия. При опита да бъде спрян са произведени изстрели. 

След края на случката бе съобщено, че в колата не е намерено оръжие и никой от изстрелите не дошъл от нарушителя. 

Снимка: БГНЕС

Сведенията за броя изстрели са противоречиви – от един до седем или осем. 15 полицаи са реагирали в рамките на секунди.

Според информация на полицията във Вашингтон автомобилът се движил с около 100 км/ч и е бил управляван от жена, която се насочила към полицейски автомобил, след като отнесла първото заграждение и е ударила патрулна кола. При удара е пострадал полицай. От болницата, в която е настанен, съобщиха в ефира на CNN, че състоянието му е стабилно и той диша самостоятелно.

Любителско видео, излъчено по CNN, показва, че черната кола отказва да се подчини на полицейското разпореждане да спре. Шофьорката маневрира дори когато е обградена от около петима полицаи с насочени срещу нея оръжия. 

От кадрите се вижда, че автомобилът има регистрационни номера от щата Кънектикът. Работата по установяване на самоличността й продължава. 

При преследването жената зад волана е застреляна. Кадри на CNN потвърдиха спекулациите, че в колата й е имало дете. Телевизията показа полицай да изнася от черния автомобил тъмнокожо момиче на видима възраст около три години. 

Органите на реда съобщиха изрично, че не са имали информация за детето в колата, когато са стреляли по нарушителя.

Полицията във Вашингтон увери, че това е единичен случай и не е терористичен акт.

Извънредната ситуация край сградата на Конгреса се случва на фона на напрегнатата обстановка вътре. Републиканците и демократите вече трети ден не могат да постигнат споразумение за бюджета на държавата и федералните институции продължават да не работят. 

Заради проблема с държавните финанси, полицейските служители, действали за неутрализирането на нарушителката, не получават заплати и днешния работен ден няма да бъде компенсиран. Те бяха поздравени с дълги аплодисменти от конгресмените, когато те се върнаха към работата си около четири часа след инцидента. 

Инцидентът предизвика пълна мобилизация на службите и тяхната работа по случая беше предавана на живо по световните телевизии, подобно на акцията срещу двамата атентатори, взривили самоделни бомби на маратона в Бостън. 

За щастие, този инцидент приключи в рамките на около два часа и без невинни жертви.