България и още 4 страни-членки на Европейския съюз ще получат допълнително близо 3 милиона дози ваксини. Те ще бъдат разпределени пропорционално на населението на петте държави, като по този критерий най-много ще получи нашата страна.

Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози.

България ще получи 1 151 000 ваксини на "Пфайзер/Бионтех" от общо 10 милиона „ваксини на солидарността”, са съобщили за „Хоризонт” от португалското председателство. 

Допълнителните дози са осигурени от "Пфайзер" и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината.

След разпределението, договорено днес, Австрия, Чехия и Словения ще получат дози според броя на населението от цялото допълнително количество от 10 милиона.

Така след двудневни дебати беше постигнат компромис как да бъдат разпределени допълнителните 10 милиона дози, които Брюксел договори с „Пфайзер/Бионтех“ за доставка до края на юни.

Кризата и разногласията сред 27-те възникнаха, след като „АстраЗенека“ обяви, че не може да произведе договорените предварително количества ваксини.