Стотици хиляди дребни пойни птици биват убивани, докато мигрират през Кипър всяка година. За това алармираха активисти от Българското дружество за защита на птиците.

Според тях пернатите са предназначени да станат скъп деликатес в местните ресторанти. Тъй като този „бизнес” се оказва доста добре платен, ловците масово използват неселективни методи, включително специални мрежи, които стават капан за всяко летящо животно, преминаващо покрай тях.

Въпреки, че големите черноглави коприварчета са основната целева група, в мрежите на острова се улавят над 150 различни вида птици, от които около 80 са застрашени. Уловените видове включват червеношийки, сврачки и дори колоритните пчелояди, отбелязват от дружеството.

Според природозащитниците улавянето и убиването на пойните птици в Кипър е незаконно, но властите си „затварят очите”. Затова от БДЗП предлагат, да се подпомогнат усилията на кипърските им колеги и да се подпише петиция. Искането в нея ще бъде правителството на страната да се грижи за околната среда, да прилага законите и да спре незаконното залавяне и умъртвяване на стотиците хиляди пойни птици всяка година.