Стотици полицаи са дислоцирани в двата германски града с големите месопреработвателни комбинати и хиляди заразени с коронавируса.  В тях работят и много българи, някои от които са успели да се завърнат у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

Заразата в месокомбината тръгва от общежитията, твърди Иван Иванов, който прекарва половин година в предприятието като транжор.

„Окаяно състояние, в един апартамент се водят три стаи, се случват 11 човека, само един санитарен възел, кога ще минат тези хора и аз не знам“, разказва българинът.

Снимка: btvnovinite.bg

Иван определя условията на труд в предприятието като „ад под небето“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Там са българите просто едни бели роби. Като си изчислих парите, за тези часове аз нямам една стотинка, не, един евроцент заплата - за извънредния труд“, казва Иванов.

Друг наш сънародник още работи в Германия. Определя мерките като крайно недостатъчни. Няма и информация какви са му резултатите от тестовете.

„Нито от първия имаме резултат, нито от втория, нито от третия, ако нашите са негативни и ние се мешаме с други хора, където да кажем са болни, какво правим и ние ще се заразим“, разказва българинът, пожелал анонимност.

Станимир Михайлов работи в Германия в организация за безплатни консултации на работници с нарушени права. Смята, че работодателите злоупотребяват с това, че наемниците не говорят езика.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те на това разчитат - че с този системен подход на експлоатация към техните работници, много малка част от тях ще се опита да си потърси правата и много малка част от тях ще стигне до съда по трудови спорове“, казва Станимир Михайлов, консултант към Arbeit und Leben NRW.

Още две са огнищата на коронавирус в Германия. Едното е фабрика за преработка на пилешко с 46 заразени. Наши сънародници там имат леки симптоми. Другото средище е фабрика за дюнери в регион, където живеят също много българи.

Проектът „За справедливи условия при свободното движение на работници“ към организацията Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V. предлага безплатни консултации на български работници в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Повече информация и данни за контакт можете да намерите на страницата на проекта ТУК.