Няколко стотин мигранти, сред които и семейства с деца, има на турския пункт Пазаркуле. Всички са спрени от гръцките граничари. Повечето от тях са си напалили огън и се топлят около него. Подобно е положението и около така наречената ничия земя. От Турския полумесец по-рано през деня им раздаваха якета и одеала.

Единственият въпрос на мигрантите към екипа на bTV на място беше – Отворена ли е българската граница. Те търсят път към Европа.

По думите им от Истанбул към границата са тръгнали около 5000 бежанци. Пътят им до Одрин е предимно с автобуси, а след това се извозват до границата с таксита.

Към момента мигрантите са миролюбиви, няма напрежение сред тях, но има много болка и неразбиране защо не са допускани до европейска земя.

При гръцкия пункт Кастаниес тази нощ микробус откара група мигранти от 10 души от Еритрея и Афганистан, които бяха успели да минат границата, но бяха спрени от полицията.

Снимка: Ладислав Цветков

Границата остава затворена. Никой не може да влезе от гръцка към турска страна. Положението в момента е спокойно.

Снимка: Ладислав Цветков

Стотици бежанци вървят към сухопътните граници на Турция с Гърция и България.

Снимка: Ладислав Цветков

На границата с Гърция турските власти оставят бежанците да се настанят в ничията земя, в очакване Гърция да ги пусне. Има съобщения за епизодични напрежения, сблъсъци и сълзотворен газ.

Европейската комисия е в готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите.

„Относно информацията и спекулациите за движението на мигранти в Турция искам да подчертая, че турската страна не ни е уведомявала за промени в политиките си относно бежанците“, заяви говорителят на ЕК Петер Стано.

В Турция има близо 4 милиона бежанци в лагери по сирийската граница, а още близо милион чакат да влязат в страната заради сраженията в Идлиб.

По пътя към гръцката граница продължават да прииждат бежанци. Тръгнали са вчера с автобуси от Истанбул към Одрин, а оттам пеша към браздата.

Мигрантите стигнаха до гръцката граница, след като Турция обяви, че заради неизпълнените от Европа ангажименти за бежанците, няма да ги спира повече по пътя им към Западна Европа.

„Искам да бъда ясен - няма да толерираме незаконно преминаване на нашата граница. Гърция не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася последствията от решения, взети от други“, заяви по-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Снимка: Ладислав Цветков

Гръцките власти затвориха граничните пунктове с Турция и засилиха драстично охраната им.

„Нашите граници са непробиваеми, така че няма никакво основание тези нещастни хора да се трупат пред граничните пунктове и да искат да влязат на територията на Европейския съюз. Нашата позиция е ясна – Гърция приема с широко отворени обятия всеки, които има редовни документи, но няма да допусне нелегални посетители“, каза министърът на Гражданската защита Михалис Хрисохойдис.

Днешните инциденти стават само няколко дни след като на няколко гръцки острова избухнаха протести на местното население срещу построяването на нови бежански центрове.

Тази вечер премиерът Борисов инициира телефонен разговор с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Двамата се съгласиха, че проблемите в региона могат да се решат само с общи усилия и диалог.

Нашият екип остава на място от гръцка страна, за да проследи дали мигрантите утре ще направят нов опит да влязат на европейска територия.