Стотици изнервени гласоподаватели чакаха с часове на опашка, за да гласуват в българските президентски избори. В града с най-голямата българска общност - повече от 100 хиляди души, секциите бяха едва три.

Опашки и напрежение имаше пред българската църквата Св. София.

Пред една от избирателните секции в Ню Йорк хората, които искаха да упражнят своето право на глас, чакаха между 30 и 40 минути. Към 2 следобед вече около 200 човека бяха подали своите бюлетини.

Въпреки чакането, недоволни гласове не се чуваха. „Според мен, да не се гласува, това е като да се отречеш от всичко, което цивилизацията е постигнала. Мисля, че сме късметлии, че можем да гласуваме и не сме от места, където е забранено или невъзможно.  Според мен всеки трябва да упражнява правото си и, разбира се, го правиш с надеждата нещо да се подобри към по-добро или поне да не става по-зле”, посочи Таня Димитрова.

Общо три бяха избирателните секции в Ню Йорк. Сънародниците ни идваха до тях, водени от сходни чувства – за по-демократична и свободна България и да се върнат децата им в България.

С камбанен звън започна и деня на вота в Орландо, Флорида. Малката постройка, където се помещава изборната секция е едновременно българска църква и училище. А хората, дошли да упражнят вота си, преди да влязат в секцията, се кръстеха.

Според Неделчо ако всеки недоволен си стои вкъщи и не си даде гласа, то нещата никога няма да се оправят.

Българската общност в централна Флорида наброява не повече от 2000 души. За разлика от други американски градове с много повече наши сънародници, тук необходимите подписи за разкриване на секция, се събират само за ден. В изборния ден всички се вълнуват от изборите.

„Вчера гласувах за щатските избори, днес за нашите, надявам се на промяна, аз съм участник на студентските протести на стачките, надявам се с моя глас да помогна процесите да продължат”, посочва Иларион.

Хората тук казват, че гласуват българите да не търсят по-добър живот в Съединените щати. „Това е основното, не искам хората да хващат самолетите и по терминалите и все по-малко хора да виждам в България”, коментира Анатолий.

Това, което обединява нашите сънародници далеч от родина е вярата. Така преди четири години всички българи в Орландо даряват пари за да се построи църквата Св.Георги.