Румънското министерство на правосъдието организира публично обсъждане на спорните постановления за помилване на затворници, които предизвикаха вълна от протести. Министърът на правосъдието се срещна с протестиращите.

Близо 100 хиляди румънци излязоха снощи в румънската столица Букурещ и други големи градове в демонстрация срещу предложението на правителството да помилва хиляди престъпници.

С викове "Крадци!" демонстрантите се събраха въпреки студеното време на Университетския площад в столицата и след това се отправиха към Министерството на правосъдието, кабинета на омбудсмана и централни правителствени сгради.

Според полицията повече от 50 000 души са се включили в протестите само в Букурещ, което прави демонстрацията най-голямата за последните 20 години.

Предизвикателството пред новата власт на социалдемократите, заедно с Алианса на либералите, идва само няколко дни след като те заеха своите постове.

Румънците са най-притеснени от идеите за декриминализиране на злоупотребата с държавни средства и злоупотребата с власт, като се определя лимит от 47 000 евро.

Зад това протестиращите виждат стъпка в страни и начин да се отвори чадър над управляващите и лидера на социалдемократите, за да му се изчисти досието. Той е с двугодишна условна присъда за купуване на гласове на предишен референдум.

Правителството на социалдемократите беше свалено само преди малко повече от година след пожара в дискотеката, която отне живота на десетки.

Снимка: EPA

За момента няма информации за организиране на поредни протести. Очаква се управляващите да се съберат и да вземат решение дали ще застанат категорично зад вече анонсираните идеи за облекчаване на наказанията или ще оттеглят целия пакет или част от тях.

Въвеждането на правилото, че присъди до 5 години ще отпаднат означава директно изчистване на досието на лидера на социалдемократите например и даване на възможност той отново да заема държавни постове, защото според регламентите в Румъния осъждани не могат да заемат държавни позиции.

Миналата неделя, когато отново имаше протести срещу тези промени, президентът Клаус Йоханес излезе с протестиращите, което в някаква степен беше използвано от социалдемократите, за да се каже, че протестите се политизират.

Вчера той не излезе на улиците, но обяви във Фейсбука си, че е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел и тя е подкрепила усилията на Румъния да се бори с корупцията и е изразила притеснение, че се прави завой от вече следвания път.

Проектозаконът за амнисията на криминално проявени, представен по-рано този месец от правителството на Социалдемократическа партия, бе критикуван дори от президента Клаус Йоханес, от главният прокурор, Върховния съд и главният прокурор за борба с корупцията, правозащитни групи и дипломати.