Стотици хиляди домакинства в Западна Европа останаха без ток заради снежни бури, които предизвикаха и транспортен хаос на места във Великобритания и Германия.

В повечето страни времето е доста динамично и на много места има предупреждения за опасно време, съобщи синоптикът на bTV.

Силните снеговалежи във Великобритания отмениха полети, затвориха училища и затрудниха движението по пътищата. Имаше сериозни притеснения и за провеждането на футболните срещи вчера. Снежната покривка там е около 30 см. Ситуацията ще се нормализира в следващите часове, защото валежите ще спират.

Бурята „Ана“ връхлетя Франция, съпътствана от обилни снеговалежи, бурни ветрове и силни дъждове. Засегнати са някои западни части на страната и Югоизточна Франция. В няколко района край Лоара над 120 хил. домакинства са без електричество. Заради силни снеговалежи в Лил и Булон-сюр-Мер е преустановено движението на градските автобуси. Очаква се лошото време да продължи до края на седмицата.

В останалите западноевропейски страни днес ще има интензивни валежи от дъжд, в Източна Европа – от сняг.

След студеното и ветровито време у нас обаче от днес започва затопляне. Ще има много слънце и сравнително високи температури, като през следващите дни максималните стойности ще са между 10 и 15 градуса.

Снимка: bTV