Военен конфликт заради Украйна е възможен, отчете генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредно онлайн заседание на външните министри на страните от пакта.

Той предупреди, че предстоящите преговори с Русия за Украйна, които са свързани и с европейската сигурност, може да не завършат с успех.

„Струпването на руско въоръжение и военни в бойна готовност по границата с Украйна, заплашителните изказвания, използването досега на сила срещу съседите – всичко това създава истинска опасност от нов въоръжен сблъсък в Европа“, каза Столтенберг.

По думите му е важно да има диалог между НАТО и Москва

„Ще направим всичко възможно за политическо решение, да се избегне употребата на сила и Русия да не използва военна мощ срещу Украйна. Трябва да бъдем подготвени за провал на преговорите и на дипломацията, затова посланието ни е ясно – ако Русия предприеме отново действия срещу съседна страна, това ще има тежки последици и висока цена – икономическа и политическа“, заяви Столтенберг.

От българското външно министерство разпространиха позиция след заседанието на НАТО, в което е взел участие зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова. По време на срещата тя подчерта необходимостта от предприемането на мерки за деескалация от страна на Русия, както и че не може да има какъвто и да било компромис с основополагащите принципи и документи на европейската сигурност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!