Бившият американски президент Доналд Тръмп вероятно ще се окаже със забрана за влизане в 37 държави, съобщава популярното списание „Пийпъл“. Причината за това ще бъде новопридобитият му статут на „осъден престъпник“.

38 държави, включително Съединените щати, забраняват влизането на престъпници, според World Population Review. Забраните важат независимо от това дали на някого е позволено да запази паспорта си след осъждането.

В случай, че бъде избран отново за президент, кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп може да бъде изправен пред трудности и ограничения в пътуването. Той ще се нуждае от специално разрешение за влизане в страните за поддържане на външните отношения.

Забраните биха усложнили едно евентуално президентство на Тръмп, тъй като в списъка на държавите попадат големи ключови съюзници на САЩ като Обединеното кралство, Австралия и Канада, която ще бъде домакин на срещата на върха на световните лидери от Г-7 през 2025 г.

Снимка: Reuters

 

Списъкът включва и редица държави, които са в центъра на неотложни външнополитически въпроси, като Китай, Израел и Мексико. Международните правителства могат и в някои случаи биха избрали да направят изключение за Тръмп, ако той поиска специално разрешение като президент да направи посещение.

Ето пълния списък на страните, които отказват влизане на престъпници:

 1. Аржентина
 2. Австралия
 3. Бразилия
 4. Камбоджа
 5. Канада
 6. Чили
 7. Китай
 8. Куба
 9. Доминиканска република
 10. Египет
 11. Етиопия
 12. Хонконг
 13. Индия
 14. Индонезия
 15. Иран
 16. Ирландия
 17. Израел
 18. Япония
 19. Кения
 20. Макао
 21. Малайзия
 22. Мексико
 23. Мароко
 24. Непал
 25. Нова Зеландия
 26. Перу
 27. Филипините
 28. Сингапур
 29. Южна Африка
 30. Южна Кореа
 31. Тайван
 32. Танзания
 33. Тунис
 34. Турция
 35. Украйна
 36. Обединени арабски емирства
 37. Великобритания
 38. Съединени щати

Ако Доналд Тръмп бъде избран за още един мандат в Белия дом и реши да кандидатства за специални облекчения при пътуване, иронията няма да остане незабелязана.

Снимка: Reuters

Бившият президент често е окачествявал чужденците като „престъпници“ и в предизборната си кампания обещаваше да затегне ограниченията за пътуване в САЩ, което би включвало затваряне на границата и въвеждане на забрани за пътуване на хора от определени националности и идеологии.

Историята помни и други такива случаи

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш, който беше арестуван за шофиране в нетрезво състояние през 70-те години на миналия век, се сблъска с ограниченията за пътуване в Канада по време на своето президентство, докато планираше официално държавно посещение. След като подаде молба за специално освобождаване, в крайна сметка му беше разрешено да влезе.

В случая на Буш обаче обстоятелствата са малко по-различни.